Seksualiteit, Vrouwzijn

Anatomie van de vrouw (deel 2)

Art: Cosmic Collage by Lori Menna

Namasté lieveling,

Dit is het vervolg op mijn vorige blogpost: De anatomie van de vrouw (deel 1).

Wel… Als het goed is heb je, als je een nieuwsgierige lezer bent, je vulva al eens goed (of misschien wel al meerdere keren) bekeken in de spiegel. Een juweeltje, is het niet? Een lesje anatomie blijft pas goed hangen als je het ook in real life kunt doen! Echter, de binnenkant bekijken is zonder het gebruik chirurgische instrumenten nogal moeilijk. Daarom houden we het in deze blogpost, deel 2 van de anatomie van de vrouw, “gewoon” bij plaatjes. En ik maak het heel spannend; we gaan vanuit de vulva de vagina binnentreden…

Maar eerst nog even een herhaling:

Vulva = buitenkant/uitwendig.

Vagina = binnenkant/inwendig.

Vooraanzicht van de vagina

Vagina: de vagina, ook wel de schede genoemd, verbindt de buitenkant (vulva) met de baarmoeder. Deze geplooide holte is in “rust” gemiddeld 6,5 cm lang en kan tijdens het vrijen met penetratie oprekken naar 15 tot 22 cm. En haar elasticiteit reikt verder: tijdens een bevalling kan het geboorte geven aan een baby (gemiddeld 50 cm lang en 3500 gram zwaar)! Verder houdt ze zichzelf gezond dankzij een geheel eigen microbioom (balans van verschillende melkzuurbacteriën) en een ph-waarde van tussen de 3,8 en 4,5. De vaginale holte eindigt bij de baarmoederhals.

Baarmoederhals (cervix uteri): de baarmoederhals is het begin van de baarmoeder waarvan de opening, de baarmoedermond of portio, in de vagina voelbaar is. Met behulp van een eendenbek (speculum) is deze ook zichtbaar. De hoogte, stand en stevigheid van de portio varieert gedurende de menstruele cyclus. De afscheiding, die door de baarmoederhals geproduceerd wordt, gaat qua hoeveelheid en structuur daarin mee. Tijdens een bevalling ontsluit de cervix zich zodanig dat er een baby doorheen kan.

Baarmoeder (uterus): dit buikorgaan is vóór een zwangerschap zo groot, of beter gezegd zo klein, als een mandarijn en heeft ongeveer de vorm van een omgekeerde peer. Ze “zit” gezellig tussen de blaas (voor) en endeldarm (achter) in de bekkenbodem. De baarmoeder heeft binnenin een holte die gedurende de menstruele cyclus baarmoederslijmvlies (endometrium) opbouwt. Aan het einde van deze cyclus, wanneer er geen sprake is van een zwangerschap, laat het roodkleurige slijmvlies los: dat is de menstruatie. Het menstruatiebloed verlaat via de baarmoedermond, de vagina én uiteindelijk de vulva het lichaam. In geval van een zwangerschap ontwikkelt de baby zich hier volledig in 37 tot 42 weken tijd. Het mandarijntje groeit dan uit tot een beste watermeloen!

Eileider (tuba uterina / tuba fallopi): de baarmoeder heeft links en rechts aan de bovenkant een openingetje naar de eileiders. Deze buisjes zijn dun, soepel en zo’n 8 tot 10 cm lang. Hun functie is het vervoeren van eicellen. Wist je dat de bevruchting van een eicel IN de eileider gebeurt? De minuscule trilharen bewegen op de maat van de hartslag het (on)bevruchte eicel richting de baarmoederholte. Het einde van de eileider ziet er een beetje uit als een trechter. Deze trechter “vangt” vrijgekomen eicellen.

Eierstok (ovarium): een vrouw heeft links en rechts, bij de trechter van elk eileider, een eierstok. Deze zit net als de baarmoeder vast aan badjes / ligamenten in de buikholte. Er liggen eicellen in opgeslagen. Sterker nog (ik vind dit gegeven zo spectaculair dat ik er gewoon een quote van moet maken)…

Een meisje wordt reeds met al haar eicellen geboren. Ze draagt dan al de helft van haar potentiële kindjes in zich! Je oma was dus voor een deel ook al zwanger van JOU… (Dit maakt de moederlijn werkelijk heilig, want de ontwikkeling van de andere helft van jou als zaadcel begon pas 72 dagen voordat je verwekt werd)

Een eierstok is van binnen gevuld met follikels, ook eiblaasjes genaamd. Daarin bevinden zich eicellen in verschillende ontwikkelingsfases. En tijdens het eerste gedeelte van de menstruele cyclus, de folliculaire fase, rijpt er één eicel (of in het geval meerlingen twee of meer) volledig. Ongeveer twee weken vóór de volgende menstruatie barst de rijpe eicel uit haar follikel en is de eisprong een feit.

Doorsnede van de schede

Het tweede plaatje is een doorsnede van de vagina, vulva en de organen in de bekkenbodem van de vrouw. Enkele delen heb ik in deel 1 al besproken. En dan zijn we in grote lijnen, want het vrouwelijk lichaam is complex, klokje rond!

🌸

Let’s educate one another and be proud together! Plant that seed, make it grow and let it blossom…

3 gedachten over “Anatomie van de vrouw (deel 2)”

  1. Weet je dat dit beter geschreven is dan de seksualiteit die je op school krijgt of kreeg. Want aandacht aan het geslachtsdeel zowel van een vrouw als een man wordt al snel niet geschreven. Juist goedele liekens heeft er ook haar boeken over geschreven. En wat ik dan wil zeggen ook deze staan in mijn kast en zijn goed geschreven.
    Spijtig dat mensen er zo weinig over weten en praten. Want eigenlijk zijn we toch allemaal maar gelijk.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s