Seksualiteit, Vrouwzijn

Anatomie van de vrouw (deel 1)

Art: Cosmic Collage by Lori Menna

Namasté lieveling,

Do you remember my last blogpost? Ik vertelde daarin het verhaal van hoe ik mijn vierjarige kleuter kennis liet maken met haar eigen vrouwelijke anatomie. Het is namelijk voor meisjes niet vanzelfsprekend dat ze, zoals jongetjes met hun penis, vanaf jongs af aan weten hoe hun vulva eruit ziet. Ik vind dat echt heel belangrijk; het legt de basis voor lichaamsbewustzijn. En lichaamsbewustzijn zorgt voor een gezonde ontwikkeling van eigen grenzen. Dit alles leidt dan uiteindelijk weer tot seksuele autonomie en vrijheid!

Ook gaf ik je aan het einde van de blogpost een opdracht; het bekijken (lees: vooral bewonderen) van je eigen vulva. En, heb je voor deze mooie opdracht even de tijd genomen? Heb je je gedachten en emoties kunnen observeren? Zijn je opvattingen eigenlijk wel VAN JOU???

En voordat we verdergaan, even een confessie. Ja, ik weet hoe mijn vulva eruit ziet. Prach-tig. Ik weet dankzij een gynaecoloog in Den Haag (waar ik destijds woonde) zelfs hoe mijn vagina er uitziet! Mijn nieuwsgierigheid was enorm en aangezien ik voor een uitstrijkje al een speculum (eendenbek) in me had, was het slechts een kleine moeite om om een handspiegel te vragen. Want wanneer zie je je eigen binnenste nou? Nooit! Ik heb er absoluut geen spijt van.

We weten allemaal dat ons lichaam “onder de gordel” zich niet naast of los van het lichaam bevindt. Het is een geboorterecht om net zo vertrouwd met onze geslachtsdelen te zijn als met bijvoorbeeld onze armen. En toch zijn er nog veel te veel vrouwen die, geheel spijtig, geen (goede) relatie met hun vulva en vagina hebben. De verschillende delen niet bij naam kennen en niet bij zichzelf of op een plaatje kunnen aanwijzen. Dat laatste geldt trouwens ook voor genoeg mannen! Er bestaan nog hele naties aan vrouwen die er alles aan doen om hun vulva zo min mogelijk aan te raken. Omdat het van de samenleving waarin zij leven het niet mag. Omdat het ze aangeleerd is om het vies te vinden. Hartverscheurend toch?

Dus… Laten we beginnen bij het begin. Ben je er klaar voor? Om misverstanden te voorkomen, wil ik eerst even het volgende aanhalen. De begrippen vulva en vagina worden vaak door elkaar gebruikt.

Vulva = buitenkant/uitwendig. Vagina = binnenkant/inwendig

Vandaag ga ik het in grote lijnen alleen over de buitenkant, de vulva, hebben. De binnenkant, de vagina, bespreek ik de volgende keer in deel 2.

Venusheuvel (mons veneris/mons pubis): dit is het driehoekige gebied onderaan de buik dat vernoemd is naar de Romeinse godin van de liefde, Venus. Na de pubertijd is dit gebied in meer of mindere mate begroeid met schaamhaar (pubes). Door de vetlaag onder de huid, lijkt het gebied op een heuvel. Achter de venusheuvel ligt het schaambeen.

Kittelaar (clitoris): het zichtbare deel van de clitoris ligt aan de bovenzijde tussen de buitenste schaamlippen op het punt waar de binnenste schaamlippen samenkomen. Het ziet eruit als een klein roze bolletje dat de glans-clitoris genoemd wordt. Van de buitenkant zie je slechts 2 cm; dit orgaan is in totaal 10 cm lang. Het heeft meer dan 8000 zenuwuiteinden (twee keer zoveel als de eikel van een penis)! Het is gevoelig voor seksuele opwinding en zwelt dan op. De clitoriskap/ clitorishoed (praeputium clitoridis) bedekt in de “ontspannen” staat de clitoris.

Buitenste schaamlippen (labia majora): de naam zegt al genoeg! Ze zijn wanneer volwassenheid bereikt is behaard en bevatten vet, zweet- en talgklieren. Tijdens tijdens de zwangerschap hebben ze voor een deel dezelfde genetische ontwikkeling doorgemaakt als het scrotum (balzak) van het mannelijk geslachtsdeel.

Binnenste schaamlippen (labia minora): dit zijn de onbehaarde, dunne huidplooien tussen de buitenste schaamlippen die slijmvliesweefsel, talgklieren en erectielweefstel (zwelweefsel) bevatten. Ze omsluiten het vaginaal vestibulum.

Let op: bij meer dan de helft van de vrouwen zijn na de pubertijd de binnenste schaamlippen groter dan de buitenste. Daardoor is het begrip kleine schaamlippen, labia minora in het Latijns, erg misleidend!

Plasbuis (urethra): dit tunneltje van 2,5 tot 4 cm lang verbindt de buitenkant met de blaas waarin urine opgeslagen wordt. De opening van de plasbuis (ostium urethrae) bevindt zich in de vulva tussen de clitoris en de vaginale opening (ostium vaginae).

Perineum: de huid tussen de uitwendige geslachtsdelen (vulva en penis) en anus.

Vaginale opening : de ingang naar het inwendige deel van het vrouwelijk geslachtsdeel, de schede oftewel de vagina.

Zo. Dat was veel informatie, hè? Maar het is ontzettend belangrijk dat elke vrouw (EN MAN) begrijpt hoe ze in elkaar zit. This is where it all starts, where a pleasurable life begins! Daar is niet raars aan. We hebben het gewoon over anatomie.

EN NU JIJ (indien je je eigen vulva nog niet in de spiegel bewonderd hebt)!

🌸

Lets educate one another and be proud together! So plant that seed, make it grow and let it blossom

4 gedachten over “Anatomie van de vrouw (deel 1)”

 1. Top beschreven en uitgelegd.
  En ja ik hoop dat veel vrouwen jouw tekst mogen lezen. En eens durven om naar zichzelf te kijken onder de gordel en zonder het te bedekken met een slipje.
  Dat ze ook eens de tijd nemen om aan zelfonderzoek te doen. Want ook daar zit veel taboe in. Of durft men niet over praten.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Namasté Shivatje, lieve Bruno,

  Hartelijk dank voor je compliment! Ik heb het graag gedaan ❤️.

  Ook ik hoop dat meerdere vrouwen op ontdekkingstocht gaan en hun vulva aan zelfonderzoek onderwerpen. Knowledge is power! Taboes zijn er om doorbroken te worden…

  🙏🏾

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s