Lifestyle, Natuur, Spiritualiteit, Welzijn

Ayahuasca aftermath: nieuwe inzichten

Disclaimer: Iedereen staat op een andere manier in het leven. Meningen kunnen verschillen. Al het onderstaande onderstreept hoe ik over het leven en spiritualiteit denk. Mijn intentie is niet om anderen te veranderen en hen mijn visie op te dringen. Dit is mijn ervaring. Ik geloof hierin, maar respecteer het volledig als iemand zijn of haar leven anders leidt.

Namasté godinnen,

Dat mijn ontmoeting met mama Ayahuasca erg bijzonder was, mag al duidelijk zijn. Nog nooit heb ik geuren, kleuren, geluiden, tast en smaak zo sterk waargenomen. Het was één grote oase van schoonheid en liefde. Ik heb inzichten gekregen over mezelf, mijn levensdoel en relaties met dierbaren. Na mijn ‘reis’ kon ik ook mooie, persoonlijke boodschappen doorgeven aan mijn ouders, maar die houd ik liever privé. Ik ben uiteraard wel bereid om de belangrijkste inzichten met betrekking tot mezelf met jullie te delen.

Alles is verbonden met elkaar

Alles onder de zon is met elkaar verbonden en iedereen wordt met bestaansrecht geboren. Ik ben jou en jij bent mij. Ik besta omdat jij bestaat. We zouden in het leven allemaal dezelfde menselijke ervaringen kunnen hebben. Dat maakt ons allen in feite gewoon gelijk. We zijn daarom sowieso onzichtbaar met elkaar verbonden.

Niets bestaat zonder liefde

Liefde is zó ongelooflijk sterk dat de mensheid, sterker nog het hele universum, er zonder niet zou kunnen bestaan. Love is the anwer to all. Daar waar het ontbreekt, is er helemaal niets.

Het begrip tijd bestaat niet

De reis met Ayahuasca is in een compleet andere dimensie. Op aarde leven we voornamelijk in de derde en vierde dimensie (en slechts enkelen ook in de vijfde), maar in je roes openen je derde oog en je hoofdchakra zich waardoor je moeiteloos afreist naar de vijfde dimensie. Mijn ego en gevoel voor tijd waren POEF weg! Ineens was ik er. Ik kwam erachter dat IK BEN. Tijdloos dus.

Ik heb geen controle

Niets is zo onvoorspelbaar als het leven. Ik bepaal zelf welke keuzes ik maak, maar over de uitkomst heb ik geen controle. Ik moet me volledig overgeven aan wat er onderweg op mijn pad komt.

Slow down

Ik ben al heel lang niet anders gewend dan rennen, vliegen, meerdere dingen tegelijk doen en vooral heel veel stressen. En zo kwam ik ook de heilige tempel binnen snellen. De boodschap van een van de begeleiders was ook meteen ” Doe lekker rustig aan, neem je tijd”. Dat kwam in trance ook vrij snel terug. Het begon allemaal met dat mijn lichaam de positie van een stervend persoon aannam. Ik hoorde en voelde mijn ademhaling verzwaren en vertragen. Ik vatte ‘m volledig op telepatisch niveau. I. Need. To. Slow. Down.

Sterven is niet eng

Menig mens voelt een enorme angst voor de dood. Ik was een van hen, maar nu niet meer. Tijdens ‘slowing down’ voelde ik hoe mijn lichaam het leven losliet, de donkerte van de aarde in zakte en als het ware oploste. Het voelde zo sereen. Er was geen pijn, geen verdriet en vooral geen angst. Weten wat je achterlaat zou de enige uitdaging kunnen zijn en niet het sterven van het lichaam zelf. Dat is makkelijk. Het leven is ‘aan de andere kant’ oneindig en werkelijk prachtig!

Het lichaam is heilig

Zelfzorg is een pré, zowel fysiek als in de vorm van mezelf troosten en mijn eigen beste vriendin zijn. Ik weet als geen ander wat ik écht nodig heb. Als ik mezelf goed verzorg, ben ik vanzelfsprekend lief voor mezelf en heb ik anderen ook meer te bieden. Mijn lichaam is mijn tempel en mijn hart mijn altaar.

Het leven is mooi

Amen! Het leven is veel te kort en te mooi om me nog maar een dag druk te maken om niet belangrijke zaken. Juist de kleine dingen in het leven zijn groot, belangrijk. Dat alles maakt het een privilege om te bestaan.

Ademen is levensenergie op z’n puurst

Al het leven start met een inademing, werkt met ademen en eindigt met een uitademing. Ik zou vaker moeten mediteren en me moeten focussen op mijn ademhaling. Daarmee kan ik mezelf kalmeren en mijn eigen levensenergie, genaamd prana, opladen. When everything fails, my breath will be all I have and all I need.

“Houd je mond en luister”

Luisteren is nooit mijn beste eigenschap geweest. Ik dacht vaak aan van alles en nog wat waardoor ik bezig was met ‘aan de beurt’ komen. Telkens wanneer ik oordeelde over datgene wat mama Aya me liet zien, kreeg ik heel sterk door dat ik mijn mond moest houden en alleen maar moest lui-ste-ren. Door goed te horen wat iemand me vertelt, kan ik echt antwoorden in plaats van alleen te reageren. Luisteren doe je met je oren. Ik krijg als gevoelsmens zoveel meer mee als ik stil ben en me focus op mijn gesprekspartner.

Mijn ‘identiteit’

Alles wie en wat ik dacht te zijn, bleek onwaar!

Ik ben WEL een geboren moeder

Het is me volledig duidelijk geworden dat ik niet meer hoef te twijfelen aan mijn kwaliteiten als mens en vooral als moeder. Ik heb het af en toe een partijtje moeilijk gehad met mezelf tijdens zware momenten met mijn jonge dochters… Wat heb ik hard gebaald, maar dat was allemaal nodig voor mijn zelfontplooiing en zelfheling. Mijn kinderen zijn mijn grootste leermeesters. Mijn hart is groot en daardoor heb ik heel veel liefde, troost en geborgenheid te bieden. Ik ben geboren om te moederen en zou zelfs een moederfiguur voor moederloze mensen, dieren en voorwerpen kunnen zijn.

Ik BEN moeder aarde

Doordat ik me erg verbonden voel met de natuur, ben ik als het ware zelf moeder aarde. Ik zou de natuur niet alleen moeten opzoeken wanneer ik gestrest ben, maar ook wanneer ik al heerlijk ontspannen ben. Groen doet iets bijzonders met me. Het laadt ontlaadt me en laadt me op. Buiten is mijn tweede huis.

Ik mag klein en kwetsbaar zijn

Door verschillende gebeurtenissen in mijn leven, was ik de band met mijn kleine ‘ik’ volledig kwijtgeraakt. Daardoor had ik het gevoel dat ik me altijd groot moest houden. Ik deed er alles aan om te voorkomen dat ik anderen nodig had. Vooral alles zelf doen en zo lang mogelijk aanmodderen. Tijdens mijn ‘reis’ was ik op een gegeven moment weer kind. Ik heb wat af gegiecheld en lange neuzen naar begeleiders gemaakt (die het overigens gewoon terug deden!). Wat voelde ík me vrolijk. Dat gevoel moest ik vasthouden en dat is vrij makkelijk als je zelf kinderen hebt. Ik moet het gevoel van kinderlijkheid gewoon toelaten. De boodschap van mama Aya was vooral dat ook ik klein en kwetsbaar MAG zijn. Het is geen schande om anderen af en toe nodig te hebben.

Een plantaardig dieet is mijn genezing

Nu komen meerdere inzichten samen. Liefde, natuur, een zijn met het universum, verbondenheid met alles wat leeft. Ik voel heel sterk dat ik niet meer wil eten wat uit dezelfde bron komt als ik. Ik heb genade; geen enkel dier mag meer sterven of lijden om mij te voeden. Als bijkomend extraatje zal een vegetarisch dieet mijn genezing voor veel lichamelijke ongemakken zijn. Sinds de ceremonie eet ik wel van dieren (biologische eieren, boter en honing) maar ik eet ze niet.

Dans en muziek horen bij mij

Onder invloed van Ayahuasca is alles veel intenser. Ik kon de muziek die gedraaid werd als het ware ontleden; ik hoorde elk instrumentale element en dat vertaalde ik in beweging. Zo lang ik leef zijn dans en muziek een onderdeel van me geweest. Ik heb vroeger op ballet en folkloredans gezeten. Zingen deed ik ook graag en dat kon ik eigenlijk best goed. Ik heb zelfs even keyboord gespeeld. Vandaag de dag doe ik alleen aan buikdansen, maar ik ben erachter gekomen dat ik ook heel veel voor Flamenco voel.

Mijn innerlijke kompas werkt

Momenteel ben ik druk bezig om al mijn inzichten te integreren in mijn dagelijkse leven. Als ik naar mijn gevoel luister, zal ik altijd de juiste keuzes maken. Ik had veel prangende vragen en de antwoorden borrelden als een fijn gevoel in mijn buik en hart naar boven. Wat blijkt? Ik ben qua zelfontplooiing op het juiste pad. Mijn wensen en ideeën komen binnenkort uit!

Plant that seed, make it grow and let it blossom…

 

4 gedachten over “Ayahuasca aftermath: nieuwe inzichten”

 1. Wat is aan dit stukje pracht nog aan toe te voegen. Niets
  Want wie dit ervaart weet dat wij hier leven maar het niet gedaan is. Er is meer en dat meer kent maar een woord liefde.
  De meeste praten en schrijven zo na een ayahuasca ervaring.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een prachtig compliment, Shivatje!

  Velen die Ayahuasca gedaan hebben, bevinden zich daarna in een (semi)verlichte staat. De kunst is om daadwerkelijk iets met de inzichten te doen, anders val je weer snel terug in oude, eens vertrouwde patronen…

  Er is inderdaad veel meer dan we denken. Dat we het met het blote oog niet kunnen zien, zegt niet dat het er niet is. Liefde vormt daarin de rode draad.

  Namasté 🙏🏾

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat is het spijtige als iemand iets gaat ondernemen dan komt er vaak een moment dat je terug valt in de vertrouwde patronen. Daar ben je natuurlijk niets mee. Je moet dat wat je ervaren hebt blijven vasthouden. Dan ga je ook verder met je inzichten.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s