Lifestyle, Moederschap, Spiritualiteit, Vrouwzijn, Welzijn

Winterslaap

Namasté godinnen,

Long time no see. Het is meer dan een maand geleden dat ik mijn blogpost I need a break… schreef. Bijna volledig verteerd door vermoeidheid kwam bij jullie ten ore dat ik heel hard toe was aan een time-off in de vorm van een vakantie van bijna vier weken. Met veel ‘locale’ nachten van minimaal 6 uur. Laten we stellen dat ik van een koude kermis thuis gekomen ben.

Rustig en langer slapen is voor mij een utopie gebleken. Al meer dan drie jaar heb ik thuis, wat ik vaak genoeg ben met parttime vliegen, geen ‘normale’ nachten van meer dan 5 uur gehad. Dat is waardeloos en ronduit gevaarlijk! Mijn oudste sliep pas met 23 maanden door. Toen was ik 4 maanden zwanger van de jongste. Ik ben hondsberoerd geweest van de hormonen en het gebrek aan slaap. Niet veel later sliep ik slecht door mijn groeiende buik en het getrap van binnenuit. En gewoon doorgaan en vroeg opstaan; ik zat namelijk al om 06:10 uur in de trein van Amersfoort naar Schiphol. Geen wonder dat ik vier weken voordat ik officieel met verlof ging de handdoek in de ring gooide. Ik was het zat. Ik zou anders te moe de bevalling en kraamtijd in gaan. En iedereen die ervaring met kinderen heeft, weet hoe slopend de eerste paar maanden met een pasgeboren baby zijn. Dat is vermoeidheid op steroïden.

Even fast forward. Het dagelijkse leven met twee kinderen is soms heel intens. Ik had eens wat geschreven over Moederschap en HSP. De een zit heel diep in de peuterpubertijd, is best temperamentvol, kan geen seconde stilzitten en praat je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat de oren van het hoofd. En de ander, een baby van bijna een jaar, is actief met kruipen, optrekken en langslopen. Ze kan nog niets anders dan papa en mama zeggen, maar houdt ons sinds het doorkomen van haar eerste tandjes ’s nachts weer wakker. Er zitten nachten bij dat ze misschien wel 8 keer komt voor een voeding en een speen niet accepteert. Mensen, kinderen, ik vind dit gewoon niet leuk.

Ik zie een patroon. Mijn leven draait cirkeltjes. Ik realiseer me voor het eerst dat ik me al jaren tijdens de tweede helft van mijn menstruatiecyclus, dus na de ovulatie, én in het najaar wanneer de dagen kort zijn, gewoon niet goed voel. Ik heb dan vrij weinig energie en voel me hele periodes zelfs heel verdrietig. Of boos. Of gefrustreerd. Of alles tegelijk. Bij het minste of geringste is het BOEM! Voeg daar als olie op het vuur het ouderschap met veel gebroken nachten en mijn onregelmatige baan aan toe… En dat brengt me waar ik nu ben. Ik ben depressief.

Ik baal ervan dat ik niet perfect ben, wat perfectie dan ook mag betekenen. Ik geef toe dat ik me het leven wel anders voorgesteld had. Met mooi groen gras, net als aan de overkant. We zitten midden in de befaamde tropenjaren met de kids en daar zijn we voorlopig nog niet uit, maar het gevecht met mezelf voer ik al jaren. En ik denk niet dat het mijn schuld is. Misschien maak ik niet genoeg serotonine en endorfine, a.k.a. gelukshormonen, aan. Misschien moet ik toegeven dat ik dit niet alleen met meditatie, aromatherapie, boswandelingen, supplementen en placenta’s kan oplossen. Ik heb genade en ik geef me over. Een Ayahuasca ceremonie is het laatste alternatieve pad dat ik bewandel om emotionele blokkades op te ruimen. Daarna ga ik aan de medicatie.

Op dit moment weet ik even niet meer of slaap de zoete vijand of de bittere vriend is. Ik kom beide momenteel flink tekort. En toch voelt het alsof ik me in een diepe winterslaap verkeer. Ik sluimer van dagtaak naar dagtaak in een surrealistische wereld dat lijkt op een grote lucide droom. Ik ben als het ware slaapdronken. ‘Depressed’ spreek je volgens Ralph Smart van Infinite Waters fonetisch uit als ‘Deep rest’. It says it all.

En zo heb ik wederom het achterste van mijn tong laten zien. Dat voelt goed ondanks dat ik ervan baal dat dit niet iemand anders haar verhaal is. Oh wacht, ik BEN haar.

Let’s educate one another and be proud together! Plant that seed, make it grow and let it blossom…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s