Lifestyle, Spiritualiteit, Welzijn

Materialistische verhevenheid (= bad karma)

Namasté godinnen,

Ieder mens heeft recht op een bepaalde levensstandaard waarin ze normaal kunnen leven. In mijn ogen betekent dat dat je zonder zorgen je rekeningen kunt betalen, in je eerste levensbehoeften kunt voorzien, (een beetje) spaart en misschien wel periodiek op vakantie kan. Gewoon, datgeen wat je nodig hebt. Toch?

Ik durf te zeggen dat mijn gezin en ik een redelijk normaal leven leiden. We hebben maandelijks misschien geen bakken geld te besteden, maar komen ondanks dat prima rond. We leven binnen onze standaard en zijn totaal niet materialistisch. Tevreden en dankbaar met wat we hebben. Doordat we erg zuinig zijn, hoeven we ook niet snel iets nieuws aan te schaffen. Men zou ons ook bescheiden kunnen noemen. We bezitten namelijk geen auto of de allernieuwste breedbeeld flatscreen tv. We kopen en verkopen naar hartelust tweedehands op Marktplaats. Ook zijn we van appartement naar appartement verhuisd en niet, zoals de maatschappij van ons als gezin verwacht, naar een eengezinswoning met achtertuin. Heerlijk!

Begrijp me niet verkeerd, godinnen. Ook ik kan mooie dingen waarderen. Ik schreef er een paar dagen geleden nog over in mijn blogpost Loslaten…. Jezelf af en toe wat luxe gunnen, in welke vorm dan ook, maakt het leven leuker. Ik denk alleen dat je er niet van afhankelijk moet zijn (je gevoel van eigenwaarde linken aan spullen) of er over moet opscheppen. Hoogmoed komt voor den val. You could lose it all in a blink of an eye. De reden dat ik nu over materialisme schrijf, is dat het gisteren nog in huis gespreksonderwerp was.

Wie kent er nou niet van die mensen die helemaal prat gaan op wat ze verdienen, wat ze gestudeerd hebben, wat ze aan (dure) spullen bezitten, welke merken ze alleen dragen, in wat voor auto ze rijden, in wat voor een huis ze wonen, wat voor een luxe vakanties ze genieten, bij welke exclusieve sportverenigingen ze aangesloten zijn… Een hoop bla bla BLAAA!!! Aanschouw het concept van ego en status. Zij bevinden zich het liefst in kringen van gelijkgezinden. Deze kringen zijn als het ware ecosystemen van de rijkere opscheppers en de iets minder verdienende bewonderaars, die overigens nog steeds niets te klagen hebben maar op een dag net zoveel als de opschepper hopen te bezitten. Of bijna noodlottig hun best doen om te behouden wat ze (nog) bezitten. Na een korte kennismaking (lees toetsing of vragenvuur), op bijvoorbeeld een verjaardag, proberen leden van ‘de kring’ er snel achter te komen wat je sociale status is en of je wat voor ze kunt betekenen. Het karakter van de persoon zal dan bepalen hoe hij of zij zich excuseert als blijkt dat je niet interessant genoeg bent. En of je vanaf nu zelfs geëxcommuniceerd wordt.

De ergste variant op de financieel gefortuneerde opscheppers is zij die neerkijken op anderen en hen zelfs kleineren! Oei, die houding is echt levensgevaarlijk. In zowel het boeddhisme als hindoeïsme komt het begrip karma voor. Karma betekent handeling, daad. “Wie goed doet, goed ontmoet”. Doe je goed, dan krijg je goeds terug. Doe je kwaad… Je oogst uiteindelijk wat je gezaaid hebt. Je bent gekomen met niets en gaat met niets. Geld koopt je geen gezondheid; je staat niet boven het leven en dus ook niet boven anderen. Wat jij vindt van en zegt over anderen zegt helemaal niets over hen, maar wel alles over jou. Als je zo doorgaat, kom je een volgend leven nog terug als pauper of heel ‘chic’ als clochard…

Deze quotes zijn echt fantastisch voor mensen die zich verheven voelen;

Never look down on anybody unless you’re helping them up – Jesse Jackson

Be nice to people on your way up because you might meet them again on your way down – Wilson Mizner

Voor de goede orde; er zijn zowel zeer gefortuneerde als minder gefortuneerde mensen, ook genaamd engelen op aarde, die zich onbaatzuchtig inzetten voor mensen die het heel erg hard nodig hebben. Keep up the good work and good karma!

Let’s educate one another and be proud together! Plant that seed, make it grow and let it blossom…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s