Lifestyle, Natuur

Barefoot walking: een gratis voetreflexje in de natuur

“Walk as if you are kissing the earth with your feet” – Thich Nhat Hanh

Namasté godinnen,

Stel je eens voor dat je je oververmoeide voeten na een dag veel lopen of staan volledig zou kunnen ontspannen. Iedereen weet hoe heerlijk het kan zijn om op blote voeten door het huis te lopen. Of misschien wel in je achtertuin. Die heerlijk koele tegels onder je voeten of lekker kroelen in het met ochtenddauw bedekte gras. Zou het niet geweldig zijn om dat gevoel vast te houden en het naar een hoger niveau te tillen? Naar het niveau van blootsvoets buitenshuis lopen, beter bekend als ‘barefoot walking’.

Het is nu bijna twee jaar geleden dat ik een paar barefoot shoes heb aangeschaft. Deze waren van het type ‘sokken met zooltjes’. Het concept van lopen op blote voeten maar dan met de bescherming van een zool. Maar jeetje, het was totaal niet makkelijk om daaraan te wennen. De schoenen voelden te licht aan mijn voeten waardoor m’n manier van lopen eerder deed denken aan ‘the ministry of silly walks’. Het voelde gewoon raar om elke hobbel en bobbel op straat door de zolen heen te voelen. Ik gaf er de brui aan en de slofjes verdwenen de kast in.

Tijdens mijn tweede zwangerschap deed ik weer een poging. Fail! Door mijn dikke buik en mijn 18 extra kilo’s voelde het alsof ik door de grond zakte. Het voelde als ‘walking with dinosaurs’. Die straattegels deden gewoon pijn! En weer verdwenen de slofjes de kast in. Tot ná de zwangerschap, in de derde week na de bevalling. Na bijna twee weken bedrust was ik fysiek redelijk opgeknapt en weer aan wat actie toe. Gehuld in een joggingpak en op deze makkelijk aan te trekken schoenen deed ik een klein boodschapje op het winkelplein waaraan we wonen. Wat een ver-a-de-ming! Het voelde alsof ik op wolkjes liep. Daardoor werd het dragen van deze slofjes al gauw een gewoonte. Na een tijdje dacht ik; wat als ik nou ‘all the way’, dus gewoon met naakte voeten ga?

Aanvankelijk vond ik het wel spannend om op blote voetjes de straat op te gaan. Ik kreeg op de slofjes in de winkels soms al verbaasde blikken. Laat staan zonder schoenen. Dat gevoel veranderde meteen toen mijn vriend en ik de vriend van een kennis van Centering Pregnancy tegenkwamen in de stad. Op blote kakken! Hij was lekker een wandelingetje aan het maken met hun kleine meid in de draagzak. Hij had een gelukzalige uitdrukking op zijn gezicht en een volle 100% vriendelijke lak aan de blikken van de mensen op het terras. Dat wilde ik ook. En voordat ik het wist, liep ik zelf voor het eerst op vrije voeten de natuur in.

Vandaag de dag heb ik op deze manier vier of vijf wandelingen in het mooie park om de hoek achter de rug. Ik vind het echt heerlijk. Wandelen in het bos was al een favoriete bezigheid; groen doet iets met me. Het opent mijn hartchakra. Tijdens het lopen voel ik me nóg meer verbonden met de natuur. Bovendien geeft de natuur me als het ware een sessie van voetreflextherapie. De structuren van steentjes, kiezels en takjes stimuleren verschillende reflexzones onder de voeten. Gratis en voor niets. Voeg daar de zuurstofrijke boslucht aan toe en voilà! Ik laad me weer helemaal op en ben weer lekker ‘geaard’. Eenmaal thuis gekomen, was ik mijn voeten. That’s another ritual on it’s own…

Ik moet toegeven dat ik nog niet zo fanatiek ben dat ik al blootsvoets de deur uit ga. Aan de voet (haha) van het bos doe ik mijn schoenen uit en wanneer ik naar huis ga trek ik ze weer aan.

Tijdens barefoot walking verandert mijn tred volledig. De afwikkeling van mijn voeten is veel natuurlijker doordat ik mijn hielen anders neerzet. Dat was met mijn platte voeten even wennen. Ik voel écht alles. De spieren en pezen zijn soepeler geworden waardoor ik nu ook met schoenen aan anders loop. Je houding begint bij je voeten en dat werkt door naar boven. Win win!

Heb je misschien ook barefoot shoes? Loop jij buiten wel eens op blote voeten? Ik ben benieuwd of deze platvoet ook vriendjes heeft… Let’s educate one another and be proud together!

Een gedachte over “Barefoot walking: een gratis voetreflexje in de natuur”

  1. Hahah had deze niet eerder gelezen! Gaat over chris? Saartje doet nu vaak mee met papa, ook lekker zonder schoenen lopen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s