Vrouwzijn

What’s in a word: ben je ongesteld of menstrueer je???

Namasté Godinnen,

Yep, dit is mijn eerste echte (en wel flinke) bloeding na mijn vorige blogpost The morning after… en The morning after… (deel 2)

Wat is er nou mooier dan het schrijven over een onderwerp wat je op dat moment bezig houdt. Oh yes, ik ben ongesteld! Ik bedoel, ik menstrueer…? De juiste of verkeerde taalgebruik kan bepalen hoe je deze speciale periode beleeft.

Ik begin met het volgende; wat zegt de dikke Van Dale over de betekenis van deze twee woorden?

1) ‘Menstruatie’ men•stru•a•tie (de; v; meervoud: menstruaties)

– maandelijkse bloeding uit het baarmoederslijmvlies bij geslachtsrijpe vrouwen

Het klinkt goed en feitelijk uitgelegd. Dit is wat menstruatie in de essentie is. Niets meer en niets minder. Lees het volgende…

2) ‘Ongesteld’ on•ge•steld (bijvoegelijk naamwoord)

– menstruatie hebbend

– ziek

ZIEK? Zijn alle vrouwen ziek wanneer ze ONGESTELD zijn???

Laten we heel eerlijk zijn. De maandelijkse bloeding is lang niet altijd een pretje. PMS, krampen, gevoelige borsten, doorlekken, onrustige huid, humeurigheid… Allemaal symptomen waarvan gezegd wordt dat ze erbij horen. Klachten waardoor je geneigd bent te zeggen dat jij of zij ‘ongesteld’ is. Soms is het zelfs zo erg dat de vrouw even niet naar school/werk kan en (zware) medicatie nodig heeft om de maanstonden (prachtig woord!) te doorstaan. Er is dan sprake van pathologie. Heel erg frustrerend en ontzettend vervelend. En dan heb je van die mensen, genaamd tactloze mannen of afgunstige vrouwen, die er lacherig over doen. Ze claimen dat de vrouw in kwestie zich vreselijk aanstelt en gewoon weer een paar extra vrije dagen voor zichzelf probeert te regelen. Shame on you voor het beschamen van deze dames in nood. Jullie vergeten de baarmoeder die jullie gevoed heeft!

Zouden vrouwen er mee geholpen zijn dat de maatschappij ze maandelijks wegzet als ‘ziek’, ‘niet in orde’, ‘onwel’, ‘gammel’? Dat ze, wanneer ze net wat minder tactvol reageren, meteen en zogenaamd grappend te horen krijgen dat ‘haar tampon scheef zit’? Nee. Dat dacht ik ook niet.

Menstruatie is, wanneer van pathologie geen sprake is, echt heel bijzonder. Het verandert een meisje in een vrouw. Het maakt geboorte geven mogelijk wanneer de tijd daarvoor rijp is. Als je het in de aarde giet, wordt het vruchtbaarder en doen slecht groeiende bloemen het ineens veel beter (google Iris Verstappen). Menstruatiebloed is zo krachtig dat het in sommige culturen voor magische rituelen gebruikt wordt. Een cyclus bestaat uit vier mini periodes die corresponderen met de vier seizoenen (folliculaire fase, ovulatie, luteale fase en menstruatie). Fascinerend!

Als je je als vrouw helemaal verbonden voelt met je lichaam en de natuur gewoon zijn gang laat gaat, kan het de meest heilzame periode in de maand zijn. Dan ben je in de spreekwoordelijke bloei van je leven! Je zorgt dan net wat beter voor jezelf. Het nemen van extra rust op de bank of in bed, het lezen van een goed boek, het kijken van een ontroerende film, het eten van heerlijke, pure chocola… Mijn persoonlijke ‘winter’. Ik vind het absoluut geen straf!

So what’s in a word? Laten we dit prachtige, natuurlijke fenomeen de naam geven die het verdient. Men•stru•a•tie. Ook ik heb me schuldig gemaakt aan het zeggen van ‘ongesteld’. Het is een hele klus om jezelf te herprogrammeren, maar als we ons daar allen voor inzetten verandert de houding omtrent menstrueren vanzelf. Dus, menstruatie. Ik menstrueer. En jij?

Hoe beleef jij je menstruatie? Beleef jij dan lente, zomer, herfst of winter? Let’s educate one another and be proud together!

2 gedachten over “What’s in a word: ben je ongesteld of menstrueer je???”

  1. Hi, it is true that diet influences your menstrual cicle 100%. Most of the hormonal imbalances can be restored with food. I know someone how even reversed their PCOS!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s